Bilete

Ȋnainte de urcarea în mijloacele de transport Tursib, călătorii trebuie să se asigure că se află în posesia unui titlu de călătorie valabil (bilet, legitimație zilnică, abonament), sau a unui card contactless cu care pot achiziţiona bilet direct din autobuz.

Biletul Tursib  costă 2 lei şi este valabil o călătorie,  pe traseele din interiorul Municipiului Sibiu. O călătorie reprezintă distanţa parcursă de la urcarea în autobuz până la primul capăt de linie. Dacă circulaţi în continuare, trebuie să validaţi încă un bilet.

Biletele de călătorie (cu excepţia celor cumpărate direct ȋn autobuz) vor fi validate în aparatele special montate în acest scop, imediat după urcarea în mijlocul de transport.

Biletul de hârtie dă dreptul la o singură călătorie, pe o semicursă, fără întrerupere, numai în vehiculul în care a fost validat.

Biletele de hârtie, achiziţionate de la punctele de vânzare Tursib, de la colaboratori  şi de la  automatele din staţii sunt valabile doar după validarea în aparatele special amplasate în autobuze.

Bilete valabile pe traseul 22 Sibiu – Păltiniş

Preţul unui bilet pentru o călătorie este de 9 lei, pentru 2 călătorii este de 16 lei. Biletele de Păltiniş se pot achiziţiona la urcarea în autocar, de la conducătorul auto.

Biletele se pot achiziționa de la orice punct de vânzare Tursib.

Autocarele care efectuează traseul 22 au 53 locuri şi nu pot circula cu un număr mai mare călători. Grupurile mai mari de 20 persoane sunt rugate să anunţe intenţia de deplasare al Păltiniş cu autobuzul 22 specificând data şi ora urcării şi data şi ora coborârii.  Anuntul se face cu cel puţin două zile înainte de deplasare,  la Tursib, departament Transport, la  telefon 0269 426100 sau pe adresa de mail transport@tursib.ro.

Modul de achiziţionare şi verificare a de titluri de călătorie cu cardul bancar contactless

Pentru achiziţionarea de titluri de călătorie cu cardul bancar contactless, călătorul trebuie să apropie cardul bancar de aparatul din autobuz. Echipamentul va detecta cardul şi va opera automat achiziţia unui bilet ȋn valoare de 2 lei. Pe ecranul aparatelor contactless noi din autobuze (cele de culoare galbena) va apărea mesajul – “Călătorie plăcută.  Achitat 2 RON”. IMPORTANT este faptul că APARATELE NOI NU EMIT BILETE TIPARITE; biletul se va emite în acest caz în format complet digital. Verificarea de către inspectorii de trafic se va face cu un echipament special, asemănător unui telefon mobil, care va putea identifica prin scanarea cardului bancar achiziţia făcută cu acesta.

Pentru achiziţionarea unui al doilea bilet – apăsaţi tasta + de pe aparatul contactless şi apropiaţi din nou cardul de aparat. Ȋn cazul ȋn care nu doriţi un al doilea bilet şi aţi apropiat doar din greşeală a doua oară cardul de aparat, va apărea mesajul “Card deja validat pentru o persoană”. Ca atare, nu se va mai putea face o achiziţie dublă din greşeală. Aparatul are nevoie de confirmare pentru a face a doua achiziţie cu acelaşi card bancar.

Plata titlului de călătorie pe aparatele noi se poate face utilizând orice suport pentru validare: carduri de transport contactless, carduri bancare contactless, smart watch, smart phone, coduri QR. Sunt acceptate şi cardurile Revolut. Procedura de control este aceeaşi ca ȋn cazul cardurilor bancare.

Pentru verificarea achiziţiei biletului cu card bancar există două posibilităţi:

1. Apăsaţi tasta “I” de pe aparatul contactless din autobuz. Apropiaţi cardul bancar cu care aţi achiziţionat titlul de călătorie de aparatul contactless. Ȋn cazul ȋn care cu cardul respectiv s-a achiziţionat cel puţin un titlu de călătorie, pe ecran va apărea mesajul: “Card deja validat ȋn data…la ora… pentru 1 persoană”. Ȋn cazul ȋn care cu cardul respectiv s-au achiziţionat mai multe bilete, va apărea numărul de bilete achiziţionate. Ȋn cazul ȋn care cu acel card NU s-a achiziţionat niciun bilet, aparatul va afişa mesajul “Ne pare rău ! Niciun titlu de călătorie valabil” Aceşti paşi se pot face fie pentru propria verificare de către călători, fie ȋn cazul unui control făcut de inspectorii de trafic.

2. A doua modalitate de control - Inspectorii de trafic vor fi dotaţi cu aparate de control asemănătoare unui telefon mobil, care vor scana cardul bancar. Acelaşi tip de mesaj referitor la faptul că s-a achiziţionat unul sau mai multe titluri de călătorie cu ajutorul acelui card va apărea şi pe device-ul de control.

3. Ȋn cazul cardurilor cu abonamente gratuite (pensionari, elevi, etc), controlul se face ȋn aceleaşi două moduri, singura diferenţă fiind că va fi scanat cardul Tursib pe care apare abonamentul.

Sistemul de plată cu card bancar respectă toate normele de securitate bancară necesare. Toate datele utilizatorilor de card sunt protejate.